Sjekk mønsterdybden

Mange nordmenn skal på bilferie i sommer, men nesten ingen sjekker mønsterdybden i dekkene regelmessig.
– Dette kan potensielt være livsfarlig ved mye regn, sier dekkekspert Per Linder hos Continental.

Dekkprodusenten Continental har gjennomført en landsdekkende undersøkelse sammen med analysebyrået Infact. Der kommer det frem at kun drøyt 10 prosent av nordmenn sjekker mønsterdybden i dekkene sine månedlig. Rundt 70 prosent sjekker kun mønsterdybden når de bytter dekk, mens nesten 12 prosent sier de aldri sjekker mønsterdybden i dekkene sine.

– Vi er ikke overrasket over disse tallene, men de er fortsatt nedslående. Har man får lav mønsterdybde i dekkene, så er sjansen for vannplaning mye større ved regnvær, sier produktmanager i Continental, Per Linder.

På sommerdekk er kravet til mønsterdybde 1,6 millimeter og på vinterdekk er kravet 3 millimeter.

– Vi mener jo at man bør bytte dekke lenge før man er nede på 1,6 millimeter, men det er skremmende å tenke på at en del nordmenn trolig kjører med dekk som har for lav mønsterdybde. Da blir det vanskelig å drenere bort vannet ved regnvær, sier Linder.

Undersøkelsen viser også at det er de unge som er minst opptatt av mønsterdybde. Over 21 prosent av de mellom 18 og 29 år sier at de aldri sjekker mønsterdybden på dekkene sine. Undersøkelsen viser også at kvinner sjekker mønsterdybden sjeldnere enn menn og at innbyggerne i Oslo er de som sjekker mønsterdybden sjeldnest. De flinkeste er menn over 65 år på Østlandet for øvrig.

– Vi håper mange får en fin bilferie i år, men vi håper samtidig at alle som skal på lengre bilturer tar noen forholdsregler. Det gjelder å sjekke mønsterdybden, luftrykket og sørge for at dekket ikke har noen skader før man starter på langturen, avslutter Linder.

Skal du på langtur i sommer?

Stikk gjerne innom for en dekkprat.
Sammen kan vi finne dekkene som best passer til dine ferieplaner.