Dekkmerking

EU-merkingen

Fra november 2012 ble det pålagt å EU-merke alle bildekk i Europa. Etiketten gir informasjon om hva som kjennetegner et dekk rundt miljø og sikkerhet basert på tre standard kriterier og målet er å øke trafikk-sikkerheten og å redusere drivstofforbruket. Les mer om EU-merkingen hos Continental.

Dekkstørrelsen er den viktigste informasjon som finnes på dekket. Størrelsen angis som en serie med tall og bokstaver, som for eksempel 185/65 R 14 86 T, der:

185 angir dekkbredden i mm
65 angir sideforholdet (høyde vs. bredde)
R angir radialkonstruksjon
14 angir felgdiameter i tommer
86 angir belastningskode
T angir hastighetsklasse
Du finner korrekt dimensjon, hastighetsklasse og belastningskode i vognkortet til bilen din. Merk at det i Norge er forbudt å benytte dekk med lavere hastigshetsklasse og belastningskode enn det som står oppgitt i vognkortet. Hastighetsklassen viser den maksimale kontinuerlige kjørehastighet dekket skal tåle. Valg av hastighetsklasse avhenger av biltype og modell. Bruk av dekk med for lav hastighetsklasse er ikke tillatt og påvirker kjøreegenskapene, spesielt i høy hastighet. Bruk av dekk med for høy hastighetsklasse kan redusere kjørekomforten, men gir samtidig mer presis kontakt med asfalten. Belastningskode er viktig å overholde for at dekkene skal være optimalt tilpasset bilens vekt, og dermed kjøreegenskaper.

De viktigste hastighetsklassene er:

Q = 160 km/t
S = 180 km/t
T = 190 km/t
H = 210 km/t
V = 240 km/t
W = 270 km/t
Y = 300 km/t

Du finner mer om dekk og dekkmerking hos mittdekkvalg.no.